Wat is het energielabel voor huizen?

het energielabel voor huizen gaat van a naar g

Blog home

Het energielabel voor huizen. Wat betekent dit voor u? 

Het energielabel voor huizen is een weergave van de energiezuinigheid van een huis. Naast een inzicht in de energiezuinigheid van een huis, geeft een energielabel ook aan wat je kunt doen om een betere score te krijgen. Wanneer u werkzaamheden verricht, om het energielabel te verhogen, kunt u daarna uw bestaande label laten vernieuwen. Energielabels zijn te verkrijgen van A++++ tot en met G, waarbij G de minst energiezuinige score betreft. Uw huidige energielabel blijft 10 jaar geldig. In de meeste gevallen is een energielabel verplicht, zoals bij het verkopen of verhuren van uw woning.

Waarom is een energielabel nodig?


Dankzij een geldig energielabel kunnen kopers en huurders eenvoudig zien hoe zuinig de woning is. Voor deze partijen kan dit zeer handig zijn, gezien een energiezuinige woning betekent dat de maandelijkse lasten lager zijn en er minder CO2-uitstoot plaatsvindt. Ook weten potentiële kopers direct wat voor aanpassingen zij aan de woning kunnen doen om de woning energieneutraal te maken.

Daarnaast kan een hoge score goed zijn voor de verkoop of verhuur, omdat een het energielabel een positieve invloed kan hebben. Zowel voor de verkoop als verhuur geldt dat deze sneller tot stand kunnen komen, maar kan daarnaast ook een positieve invloed op de prijs hebben.

Voorlopig en definitief energielabel


Dankzij de gegevens van het Kadaster is het mogelijk om een voorlopig energielabel van een huis te realiseren. Deze voorlopige berekening is echter niet definitief. Een energielabel is pas definitief wanneer een gecertificeerd adviseur het huis volledig doorneemt. U kunt zelf een gecertificeerd adviseur inschakelen, om een definitief energielabel voor uw woning te ontvangen.

Energie label aanvragen


Wanneer u een energielabel nodig heeft of deze wil vernieuwen, kunt u een offerte bij een gecertificeerd adviseur aanvragen en vervolgens een afspraak maken met uw adviseur naar keuze. Tijdens de afspraak wordt het huis ter plaatse opgenomen, waarbij ook verschillende documenten bekeken worden. Om zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn, is het handig dat u bijvoorbeeld bouwtekeningen of facturen van reeds genomen maatregelen klaar hebt liggen. Na de opname berekent en registreert de adviseur zijn bevindingen, waar u een afschrift van het energielabel van ontvangt.

Extra toevoeging op het energielabel


Sinds 1 augustus 2021 wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om een woning van het gas af te halen. Bij het energielabel wordt vermeld of een woning makkelijk van het gas af kan, of dat dit een lastig karwei wordt. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een elektrische warmtepomp. Wanneer uw huis slecht geïsoleerd is, zal een warmtepomp geen optie zijn. Om uw woning geschikt te maken voor een elektrische warmtepomp, wordt bij het energielabel vermeld welke aanpassingen u kunt doen op het gebied van isoleren. Wanneer de woning optimaal geïsoleerd is, zal vermeld worden dat uw woning voldoet aan de standaard.

 

 


Heeft u een vraag?

Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms