Wat is het verschil tussen taxatie- en WOZ waarde?
Taxatiewaarde en WOZ-waarde: wat is het verschil
Als woningeigenaar krijgt u met verschillende waardebepalingen te maken. Zowel de taxatie als de WOZ bepalen de waarde van uw woning, maar hierbij worden er verschillende maatstaven gebruikt. Hierdoor kunnen de betreffende waarden van elkaar verschillen. In dit artikel leest u hoe beide waardebepalingen tot stand komen en wat het verschil tussen deze twee waarden is.
Wat is de taxatie waarde?
Bij het taxeren van een woning wordt er in een taxatierapport gedetailleerd de waarde van de woning vastgelegd. Hiervoor is een gecertificeerde taxateur nodig, die zijn kennis en ervaring inzet om de waarde van de woning zo nauwkeurig mogelijk te taxeren. Zo wordt er gekeken naar de staat van de woning, maar ook de ligging van het object is van belang.
Een taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. De kopende partij zal een officieel rapport nodig hebben. Het taxatierapport vorm de basis voor het bedrag wat de kopende partij voor de woning kan lenen. Als koper is het niet mogelijk om meer dan de marktwaarde van de woning te lenen. Indien de taxatie lager dan de marktwaarde uitvalt, zal de kopende partij dit verschil zelf moeten betalen.
Wat is de WOZ waarde?
De waarde die de gemeente aan het onroerend goed toerekent wordt de WOZ-waarde genoemd. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en heeft invloed op de te betalen belastingen. De hoogte van de WOZ-waarde beïnvloed de Onroerende Zaken Belasting (OZB). Deze waarde is gebaseerd op de verkoopprijzen van huizen in de omgeving, die in het voorgaande jaar verkocht zijn. Aan de hand daarvan wordt er een schatting van de marktwaarde bepaald.
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde, die altijd op 1 januari van het afgelopen jaar wordt bepaald, komt er geen taxateur aan te pas. De gemeente maakt gebruik van de gegevens die het Kadaster voorhanden heeft. De staat van de woning wordt hierdoor niet meegenomen bij het bepalen van de WOZ-waarde. Indien uw woning achterstallig onderhoud heeft, kan de WOZ-waarde hoger zijn dan de woning daadwerkelijk waard is.
U kunt bezwaar maken tegen de door de gemeente vastgestelde waarde. Hiervoor heeft u 6 weken vanaf de vaststelling van de marktwaarde. Vervolgens zal er een uitspraak over uw bezwaar worden gedaan. Indien u het niet eens bent met de uitspraak, kunt u in beroep gaan bij de rechter. Ook het in beroep gaan moet binnen 6 weken na de uitspraak gedaan worden.
Interesse of toch een vraag?
Stuur ons een bericht en wij zullen zo snel mogelijk reageren.